Bölgede İlk Kez “Hot Biyopsi Koagülasyon İşlemi” Adıyaman’da Yapıldı
21 Şubat 2018

Bölgede İlk Kez “Hot Biyopsi Koagülasyon İşlemi” Adıyaman’da Yapıldı

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sezgin Barutçu tarafından bölgemizde ilk defa uygulanan bir yöntemle çok nadir görülen ve oldukça riskli olan bağırsak kanaması başarılı bir şekilde durdurularak hasta olası bir ameliyattan kurtarıldı.

Adıyaman’da yaşayan 61 yaşındaki bir bayan hasta sağ tarafında başlayan uyuşma şikâyeti ile hastanemize başvurdu. İnme tanısı konularak Nöroloji kliniğine yatırılıp uygun tedavisi başlandı. Klinikte tedavisi devam ederken bağırsak kanaması geçiren hastanın, yapılan tetkikler sonucunda kalın bağırsakta artere bağlı kanama olduğu tespit edildi. Bölgemizde ilk defa Hot Biyopsi Koagülasyon İşlemi (damar yakılması) ilekanama durdurularak kontrol altına alındı. Hastaya uygulanan operasyonu açıklayan Uzm. Dr. Sezgin Barutçu ‘’61 yaşındaki bayan hastamıza bağırsak kanaması nedeniyle yaptığımız kolonoskopi işleminde çok uzun uğraşlar sonucunda kolonda oldukça nadir görülen ‘’Dieulafoy Lezyonu’’ olarak tabir edilen bir arter kanaması olduğunu tespit ettik. Bu lezyon aslında daha çok midede görmeye alışık olduğumuz bir hastalıktır. Tüm bağırsak kanamalarının % 1 ‘ini oluşturan bu lezyonun kalın bağırsakta görülme oranı da % 2 gibi oldukça azdır.”

Dr. Barutçu ’’Hastamızın toplamda 6 ünite kan ihtiyacı gerektirecek kadar kanaması oldu. Şeker hastalığı, kalça apsesine bağlı yoğun enfeksiyon ve yeni geçirilen inme nedeniyle hastamızın durumu oldukça riskliydi. Bununla birlikte yeni geçirilen inme nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olması hastamızı hem tekrar kanama riski açısından hem de gerekebilecek bir ameliyat açısından daha riskli bir konuma getirmekteydi. Biz de hastamızın mevcut durumunu göz önünde bulundurarak hastamıza ameliyatsız bir çözüm üretmeye çalıştık. Elimizdeki şartları da göz önünde bulundurarak kalın bağırsakta bulunan iki damarı hot biyopsi koagülasyon yöntemiyle başarılı bir şekilde yakarak kanamayı kontrol altına aldık. Bu lezyonun kalın bağırsak tipinde dünyada daha önce çok nadir kullanılmış olan bu yöntemi hastamıza başarılı bir şekilde uyguladık. Bu sayede hastamızı diğer hastalıklarından dolayı oldukça riskli olabilecek bir ameliyattan kurtarmış olduk’’ diye konuştu.

Hastane olarak önemli bir operasyonu gerçekleştirmenin sevincini yaşadıklarını ifade eden Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan “Hastane olarak branşlarında uzman hekimlerimiz, hastane çalışanlarımız ve modern cihazlarımızla sadece Adıyaman halkına değil, bölgemize ve farklı illerden gelen hastalarımıza hizmet vermeye devam ediyoruz. Bu kapsamda önemli operasyonlar yapılmakta, son olarak hastanemiz hekimlerinden Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Sezgin Barutçu tarafından bölgede ilk defa uygulanan başarılı bir uygulama yapılmıştır. Başarılı operasyona imza atan hekimimiz ve ekibine teşekkür ediyorum” dedi.