10 - 16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası
20 Şubat 2018


Kalp Sağlığı Haftası
10 - 16 Nisan
 

Kalp ve damar hastalıkları dünyada en sık görülen ölüm nedenlerinden biridir. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre ise ülkemizde ölüm nedenlerinin %40,5’ini oluşturmaktadır. Geçmişe göre artış gösteren bu oranın sebepleri arasında stres, artan hava kirliliği, organik gıdanın gittikçe azalmasıyla değişen beslenme alışkanlıklarımız, hareketsiz yaşam tarzı, fast food gibi yiyecekler ile oluşan obezite ve sigara-tütün alışkanlıkları yer almaktadır. Her ne kadar günümüz teknolojisi ile kalp-damar hastalıkları için tanı ve tedavi olanaklarımız gelişse de, toplumun koruyucu kardiyoloji anlamında hastalık oluşmadan bilinçlendirilmesi çok ciddi öneme haizdir.

Her yıl nisan ayının ikinci haftasında kutlanan “Kalp sağlığı haftası”, Kalp-Damar Hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazandırmak ve kalp sağlığına dikkat çekme anlamında bir fırsat teşkil etmektedir.

Kalp-damar tıkanıklığını artık 20’li yaşlarda dahi görmekteyiz. Bunun sebepleri yukardaki saydığımız risk faktörlerinin yıllar içinde toplumda meydana getirdiği birikimlerdir. Önemli olan bu hastalıklar henüz oluşmadan engellemektir. Bu kaçınılmaz sonu önlemek bizim elimizde!

 

Kalbimizin Sağlıklı Atmaya Devam Etmesi İçin Bazı Temel Öneriler…

1. Sigara gibi tüm tütün ve tütün ürünleri kalp için zararlıdır. Özellikle ilimiz bazında yüksek üretim ve tüketim oranı göz önüne alındığında, mümkünse içilen ortamlardan bile uzak durulmalıdır.

2. Obezite ile mücadele çok önemlidir. Her bireyin diyet alışkanlıklarını düzenlemesi, diyabet (şeker) hastalığı gelişmişse ilgili bölümlerce yakından takip edilmesi önemlidir. Günümüzde diyabet hastalığı kalp-damar tıkanıklığı ile eş değer kabul edilmektedir.

3. Günlük tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. Hipertansiyon hastaları için önemli olan bu durum açısından toplum uyarılmalıdır. Unutmayınız ki tuz tüketimi sadece yemeğe atılan tuz değil, aynı zamanda fırındaki pideden sabah kahvaltısındaki peynire kadar uzanan bir yelpazedeki tuz tüketimidir.

4. Doktorunuzun verdiği ilaçları gerek televizyonlara gerekse sosyal medyadaki bilgilere dayanarak kendi kendinize kesmeyin. Bilinçsiz ilaç kullanımı size fayda yerine zarar verebilir.

5. Her yiyeceği mevsiminde yemek çok önemlidir. Mevsim dışında tüketilen besinlerde kullanılan inorganik maddeler ve hormonlar vücudumuzda yıllar içerisinde birikerek hem kalp-damar tıkanıklığı hem de diğer ciddi hastalıklar açısından ciddi risk teşkil etmektedir.

6. Genç yaşlardan itibaren doğru beslenme ve düzenli spor yapma alışkanlığı edinilmesi çok önemlidir. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında her gün 10.000 adım atılması insanları spora ve bilinçli yaşama alıştırması kapsamında yapılması gereken bir uygulamadır.

Unutmayın!
Günlük hayatta yapılan işler kasları çalıştırır, amaç kalbi çalıştırmaktır!

Doç.Dr. M. Hakan TAŞOLAR
Kardiyoloji Kliniği
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi