Palyatif Bakım Merkezi
23 Mart 2022


Palyatif Bakım Ünitemiz, Hastanemiz Merkez Bina Zemin katta, 12 yataklı olarak hizmet vermektedir.







Palyatif Bakım Hizmetleri

Yaşamı tehdit eden hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşılaşan hastalarda ağrı ve diğer semptomları erken tanımlamak ve değerlendirmek, bu kişilere ve aile bireylerine tıbbi, psikolojik, sosyal ve manevi destek vererek acılarını hafifletmek veya önlemek, yaşam kalitesini geliştirmek için faaliyet göstermek üzere palyatif bakım ünitemizde hizmet verilmektedir.



palyabakım 2.jpg





PALYATİF BAKIMDA HASTA YAKINI OLMAK

Hangisi Daha Zor

Hasta Olmak mı?

Hasta Yakını Olmak mı?


palyabakım 3.jpg




Hastanın Ailesi

Toplum ve tedavi ekibi ailelerin kendi duygusal deneyimlerine aldırmaksızın hastayı desteklemelerini beklerler; ancak bu alanda yapılan çalışmalar kronik hastalıkları olan yetişkinlerin eşlerinin ve çocuklarının üçte birinden fazlasının anlamlı düzeyde yüksek psikiyatrik bozukluk ve psikososyal sorunlar yaşadığını ortaya koymaktadır.

Ailenin Tutumları Nasıl Olmalı?

Dengeli ilişkiler kurabilen, duyguların serbestçe ifadesine izin veren, az çatışma yaşayan, işbirliğine açık, ilgili ancak kaygılı olamayan, aile içi rollerin belirgin olduğu aileler hastalıkla daha kolay başa çıkabilmektedir.

Nasıl Bir Yaklaşım Olmalı?

Pozitif düşün demeyin.

Hastanıza pozitif düşünmelisin diyerek “mutluluk oyunu” oynamayacağı için suçluluk duymasına sebep olmayın. Size ‘iyileşecek miyim’ diye sorduğunda, “pozitif düşün” ya da ‘öyle şeyler düşünme’ demeyin. Düşünmüş zaten ve size söylüyor. Bu gibi durumlarda ‘duygularını anlıyorum, çok zorlandığını zaman zaman görüyorum, bazen ben de ne yapacağımı, ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Sana nasıl yardımcı olabilirim?’ demek fazla konuşmaktan daha çok işe yarıyor. Çünkü hasta için aslında önemli olan yakının yanında olduğunu bilmek.

Acıyarak yaklaşmayın.

Hastanızın sözel ve bedensel tepkilerine çok hassas olduklarını unutmayın. Tepkili davranmayın, hastanızın öfkesini kişisel almayın, yaşadığı duruma verdiği bir tepki olduğunu düşünün ve buna uygun davranın.

Sorumluluğu paylaşın.

Mümkünse hastanıza bir ‘hasta bakım ekibi’ oluşturun ve bakımı paylaşın. Özellikle kronik hastalıklarda paylaşmak hem fiziksel hem de duygusal açıdan tükenmenizi önleyecek, hastanıza daha kaliteli bakım vermenize yardımcı olacaktır. Gerekirse psikolojik destek alın.

Sorun.

Hastanızın aklını okumayın. Size göre doğru olan bir şey onun için olmayabilir. İsteklerini sorun. Unutmayın hastanız vücudu üzerinde kontrol sahibi olmayabilir ama bir süreliğine…

Hayatının hala kendi kontrolünde olduğunu hissetmesini sağlayın.

Diğer tanıdığınız hastalarla ilgili örnekler vermeyin.

Hastalarımızın büyük çoğunluğu başka hastaları kendileriyle kıyaslayarak farklı yorumlar yapabiliyorlar.

Sadece dinleyin.

Hastanız zaman zaman şikâyetçi olabilir. Tavsiyede bulunmadan, geçiştirmeden sadece onu dinlemeniz ve yanında olmanız yeterli desteği sunacaktır. Bazen susmak altın kuraldır.

Kendinize iyi bakın. Unutmayın, kendinizi iyi hissetmezseniz bir başkasına iyi hissettirme şansınız çok düşüktür.

 

Sağlıklı Günler…