Bebek Dostu
28 Mart 2022

                                             BEBEK DOSTU HASTANE

Hastanemiz ;Adıyaman Eğitim Ve Araştırma Hastanesi olarak 2018 yılında Bebek Dostu Hastane unvan’ını almıştır.Bu kapsamda anne sütünün özendirilmesi ve annelere emzirme konusunda bilgi ve doğru alışkanlıkların kazandırılması,doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanması ve taburcu olduktan sonrada emzirmelerinin sürdürülmesi amacı ile Bebek Dostu Hastane çalışmalarına devam etmektedir.

     ‘’Emzirme sevgi aktarımının en mükemmel yoludur.’’

                                      BEBEK DOSTU HASTANE POLİTİKASI   

1)Anne sütü ve emzirmenin korunması,desteklenmesi amacıyla ‘’Başarılı bir emzirme politikası ‘’oluşturulmuştur.

  a)Çalışanlarla ve ebeveynlerle paylaşılan yazılı bir politika mevcuttur.

  b)Mama kodu yasası uygulanmakta olup,bu ürünlerin doğrudan veya  dolaylı olarak reklam ve pazarlamasının yapılması yasaktır.

  c)Bebek Dostu Hastane uygulamalarımız veri yönetim sistemi ile izlenmektedir.                   

 2)Çalışan tüm sağlık personeli emzirme politikamız doğrultusunda eğitim almıştır.Annelere anne sütü ve emzirme konusunda yardımcı olabilecek beceriye sahiptirler.

3)Gebelik dönemde tüm anne adayları anne sütü ve emzirmenin önemi konusunda eğitilirler.

4)Doğumu izleyen ilk bir saat boyunca bebeklerin anneleri ile  ten teması sağlanılarak bu süre içinde tüm bebeklerin emzirilmeye başlamalarına yardımcı olunur.

5)Anneler emzirmenin nasıl olacağı ve bebeklerinden ayrı kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri,süt sağma ve saklama koşulları hakkında bilgilendirilirler.

6)Hastanemizde tıbbi bir zorunluluk olmadıkça yenidoğanlara anne sütünden başka herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemektedir.İlk 6 ay sadece anne sütü ve tamamlayıcı besinlerle birlikte en az 2 yaş ve ötesine emzirmeyi sürdürmeleri önerilmektedir.

7)Hastanemizde anne ile bebeğin hastanede kaldıkları sürece 24 saat bir arada kalmaları sağlanmaktadır.

8)Anneler bebeklerini her isteyişinde ve istediği süre emzirmeleri konusunda bilgilendirilmekte ve desteklenmektedir.

9)Hastanemizde tüm bebeklere biberon,yalancı meme veya emzik türünden bir şey verilmemekte ve ailelere zararları anlatılmaktadır.

10)Anneler taburcu olduktan sonra da emzirmeye devam edebilmeleri,karşılaşabilecek sorunları çözebilmeleri,bebeklerin ve kendilerinin kontrollerini yaptırabilmeleri açısından Aile Sağlığı Merkezi’ne ve hastaneye başvurmaları konusunda bilgilendirilirler.

 

 

         BEBEK DOSTU YENİDOĞAN YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ   

Hem ‘’Bebek Dostu Hastane’’ hem de Adıyaman ilin de tek ‘’Yenidoğan Dostu Hastane’’ olan yenidoğan yoğun bakım ünitemizde,1.düzey 10 yatak,2.düzey 14 yatak,3.düzey 11 yatak olmak üzere toplam 35 yatak bulunmaktadır.Prematüre(erken doğan yenidoğan) ve term (zamanında doğan yenidoğan)bebeklerde oluşabilecek sağlık sorunları nedeni ile ileri düzey yoğun bakım ihtiyacı olan yenidoğanlara hizmet vermektedir.

Yenidoğan hastalıklarının tanı ve tedavilerinin yanında, Küvöz bakımı, Kan değişimi(Exchange) Fototerapi, Mekanik ventilatör tedavisi,EEG monitorizasyonu, Ultrasonografi, Kanguru bakımı  ve ROP muayenesi,Ekokardiyografi,Hipotermi tedavisi yapılmaktadır.

Anne ve bebek birlikteliğini önemsiyor ve bu nedenle,tedavileri ev de devam etmesi gereken yenidoğanların ,anne -bebek bölümünde takibi yapılmakta ve anne sütü ve emzirmenin önemi de belirtilerek ebeveyn eğitimi verilmektedir.

 

    

 

 

YDYB ÜNİTESİ EMZİRME POLİTİKASI

1-Yeni doğan Yoğun Bakım Üniteleri için bebeklerin anne sütü almalarını teşvik eden yazılı bir politika oluşturulmak.

2-Yeni doğan Yoğun Bakım Ünitelerinde çalışan tüm sağlık personeli anne sütü ve emzirme danışmanlık eğitimini alıp ve bu danışmanlığı verebilme becerisinde olmak.Eğitim’in,düşük doğum ağırlıklı ve riskli bebekleri içeren bir eğitim olmasını sağlamak.

3-Anneleri,emzirmenin yararları ve yöntemleri,emzirmenin nasıl olacağı bebeklerinden ayrı Kaldıkları durumlarda sütün salgılanmasını nasıl sürdürebilecekleri ,memenin sağılması ve sütün Saklama koşulları hakkında bilgilendirmek.

4-Bebek doğduktan sonra eğer emzirilemiyorsa ,ilk 6 saat içinde annenin memelerinin sağılması Ve takiben her 2-3 saatte bir tekrar edilerek süt üretim için memelere gerekli uyarıyı sağlamak.

5-Tıbben gerekli olmadıkça(annenin olmaması ya da anne sütünün kontrendike olduğu durumlar) Yoğun bakımda tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmekte.Anne memesini alamayacak bebeklerde besleme kap, enjektör veya nazogastrik sonda ile yapılmaktadır.Anne memesini alabilecek duruma gelen bebekler hemen emzirilmeye başlanmaktadır.Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda emzirme destekleyici ile relaktasyon sağlanmaktadır.

6-Serviste anne-bebek birlikteliği için uygun koşullar sağlanmaktadır.

7-Anne bebek olabildiğince ten-tene temas ettirilmekte, kanguru bakımına önem verilmekte,teknik aracılar ve ayrıntılar azaltılmaktadır.

 

 

 

 

bebek dostu (3).jpegbebek dostu.jpeg