3 Aralık Dünya Engelliler Günü
21 Şubat 2018


3 Aralık Dünya Engelliler Günü
 
 
 
 
Bir Çift Gözün Işıldamasına Hiçbir Şey Engel Değildir
 
Daha Fazlası Manevi Destek
 
Engelli bireye yardım etmek sadece maddi olmamalı, daha fazlasını manevi olarak yapmak gerekir. Çünkü yakın zamana kadar toplum arasına alınmayan-kabul edilmeyen engelli bireyler psikolojik anlamda da çöküntü yaşamaktaydılar. Engelliler için yapılan etkinlikler-çalışmaların toplumda farkındalık oluşturması sonucu, engelli bireylere yaklaşım ciddi manada iyiye doğru gitmiştir.
Engelli vatandaşların yaşadığı sorunlar sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrelerinin ve toplumun ortak sorunudur. İnsan hakları evrensel beyannamesinde engelli sorunlarını ortadan kaldırmamak insan hakları ihlali şeklinde yorumlanmıştır. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hepimiz Birer Engelli Adayıyız
 
Engellilik doğuştan ya da sonradan hastalık veya kaza sonucu olabilmektedir. Bu nedenle unutulmamalıdır ki hepimiz engelli birey adayıyız.  Engelli birey demek sadece ortopedik-bedensel hastalıklardan meydana gelen engellilik değildir. İç hastalıklardan meydana gelen engellilik vardır, zihinsel hastalıklardan meydana gelen engellilik vardır bu örnekler çoğaltılabilir. Engelli bireyleri topluma kazandırmak adına yapılan çalışmalar her geçen gün engellilerin yaşam alanını genişletmektedir. Bu konuda yasalarda engelli bireyler için pozitif ayrımcılık düzenlenmiştir. Tıbbi açıdan ailelerin bilgilendirilmesi, kamu spotları üzerinden toplumun bilinçlendirilmesi birer örnek olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Engelli Bireylerde Yaşam Kalitesini Arttırmak
 
Ülke geneli %7 olan engelli birey oranı dünya geneli %15’tir.  Yaklaşık 6 milyon engelli vatandaşımız bulunmaktadır. Engelli birey oranı 20 yıl öncesinde de aynı seviyedeydi. Ancak toplumda yok gibiydiler. Çünkü sosyal yaşam alanları yoktu. Bireysel anlamda aktivite yapamamakla birlikte özgüven eksikliği oluşmuştu. Yapılan çalışmalar engelli bireylerin yaşam kalitesini arttırmıştır. En basit örneklerden bahsetmek gerekirse evlerinden dışarıya çıkmaktalar ve günlük işlerini yardım almadan yapmaktadırlar. Engellilere yönelik yol ve kaldırımların düzenlenmesi, şehir içi toplu taşımaların düzenlenmesi, ulaşılabilirliğin kolay olması ve en önemlisi de toplum olarak el birliği ile destek çıkılması sonucu engelli bireyler özgüven ile sosyal alanlarda kendilerinin de bulunduğunun farkındadırlar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gülümse Dünyamız Değişsin
 
Çevremizde engelli bireylere gülümseyerek bakmak-yardım etmek ahlaki boyutta vatandaşlık vazifemizdir. Unutmayalım hiç kimsenin bir süre sonra engelli birey olmayacağının garantisi yok. Yapılan ve yapacağımız tüm destekler beklide ileride kendimiz içindir.
Sadece 3 Aralık dünya engelliler günü hatırlamak değildir her gün hatırlamamız ve değer vermemiz gerekir. Engelli bireylerin haklarını savunmamız için bizlerin veya yakınlarımızdan engelli bireyler olması şart değildir. Bilinçli bir toplum ile engelli bireylerin yaşam kalitesini çok daha güzel yapılabilir.
 
 
 
 
Bir Engelli Yakınından MEKTUP
 
 
  Merhaba!
 
   Bu mektubu hoş görünüze sığınarak gönderdim.
 
   Bize üzgün üzgün baktığınız hissettim.
 
   Bu duruma alışkınız aslında.
 
   Sizi suçlayamam, ama lütfen bir an için kendinizi bizim yerinize koyun.
 
   Çocuğumu gören herkes ya yolunu değiştiriyor ya da üzgün bakışlarla uzaktan izliyor.
 
   İsmi Tufan, 14 yaşında ve arkadaşlarıyla bugün parka geldi.
 
   Gezmeyi çok seviyor.
 
   Eminim, tanısanız sizde onu çok seversiniz.
 
   Tufan farklı hissetmek istemiyor, hatta yanından geçerken ona bir tebessüm etseniz çok mutlu  olacağından eminim.
 
   Çünkü ona kimse gülümsemiyor.
 
   Aslında artık kimse kimseye gülümsemiyor.
 
   Oysaki bir gülümseme dünyamızı değiştirmeye yeter.
 
   Küçücük bir gülümseme!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Berat Şahin
Hemşire
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi