HASTANEMİZDE ORGAN BAĞIŞI STANDI AÇILDI

HASTANEDE ORGAN BAĞIŞI STANDI AÇILDI

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ‘3-9 Kasım Organ ve Doku Haftası’ dolayısıyla organ bağış standı kuruldu.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Birimi tarafından hastane koridorunda kurulan stadın açılışı yapıldı. 3-9 Kasım Organ ve Doku Haftası dolayısıyla gerçekleştirilen açılışa Hastane Başhekimi Doç.Dr. Fatih Doğan ve Hastane Yöneticileri katıldı.

Organ bağışı ile ilgili açıklama yapan Başhekim Doç.Dr.Fatih Doğan,"Tüm dünya'da olduğu gibi ülkemizde de organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekleyen hastalar, önemli sorun oluşturmaktadır. Ülkemizde maalesef  Bakanlığımız sisteminde kayıtlı 25.000 hasta organ beklemekte ve bu listeye her yıl 6000’in üzerinde yeni hasta eklenmektedir. Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık 1300’ü  organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir. Bu hastaların tek umudu organ bağışıdır. Bakanlığımızca organ bağışını artırmaya yönelik birçok çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle toplumu organ bağışının önemi konusunda  bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların yanı sıra beyin ölümü ve kadavra dönor tespitinin artırılmasına yönelik sağlık personelinin eğitim çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir."dedi

Doğan," Ülkemizde beyin ölümü ve donör bildirimi yetersiz olduğu için nakillerin % 75’i canlı donörlerden yapılamaktadır. Oysa Avrupa ülkelerinde ise beyin ölümü ve kadavra donör tespiti çok daha yüksek olduğu için nakillerin %70-80’i kadavra donörlerden yapılmaktadır. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar. Hastanemiz Organ Bağış Birimi, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası münasebetiyle ,merkez binamızda açtığı stant ile vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Bağışlarınızla hayat devam etsin sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz."şeklinde konuştu.