Hastanemizde Organ Bağış Standı Kuruldu

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Bağışı Birimi tarafından Organ Bağışı Standı kuruldu.

Hastanemizde 3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağış standı kuruldu. Hastanemiz İdarecileri ve Organ Bağış komitesi tarafından Hastanenin poliklinik binası giriş katında kurulan stantta hastaneye başvuran hasta ve hasta yakınları ile hastane çalışanlarına Organ bağışının önemini anlatmak, organ bağışı sayısını arttırmak ve halkın organ bağış bilincini geliştirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla broşürler dağıtıldı.

Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi Anestezi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Mehmet TEPE, " Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ yetmezliği nedeniyle organ nakli bekleyen hastalar önemli sorun oluşturmaktadır.Türkiye de organ nakli bekleyen 22970 böbrek, 2385 karaciğer,1300 kalp,2924 kornea, 285 pankreas, 152 akciğer ve 2 kalp kapağı bekleyen hasta organ beklemekte ve bu listeye her yıl 6000'in üzerinde yeni hasta eklenmektedir.2020 ve 2021 yılında toplamda 5973 kişi organ beklerken hayatını kaybetti.Bu hastaların tem umudu organ bağışıdır.Bakanlığımızca organ bağışını artırmaya yönelik birçok çalışmalar yapılmaktadır.Özellikle toplumu organ bağışının önemi konusunda bilinçlendirmeye yönelik çalışmaların yanı sıra beyin ölümü ve kadavra donör (beyin ölümü gerçekleşip organ bağışlanan) tespitinin arttırılmasına yönelik sağlık personelinin eğitim çalışmaları aralıksız sürdürülmektedir.Ülkemizde beyin ölümü ve donör bildirimi yetersiz olduğu için nakillerin % 75'i canlı donörlerden yapılmaktadır.Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmasında ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında bilgi eksikliği,ön yargılar  ve yanlış inanışlar rol oynamaktadır. Bağışlarınızla HAYAT DEVAM ETSİN sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz " dedi.