Dünya Sigarayı Bırakma Günü - 9 Şubat
14 Mart 2018


 
Dünya Sigarayı Bırakma Günü 
 
 
Elektronik sigara, nargile, yeni nesil ısıtılmış tütün ve nikotin ürünlerinin hiçbirini kullanmayın..
 
 
 
Sigara sadece size değil, çevrenizdekilere de zarar veriyor. Zararlı etkisi, henüz çocuk doğmadan önce başlıyor! 
 
 
 
Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla yapılan çalışmalar bağlamında her yıl 9 Şubat günü, Dünya SigarayıBırakma Günü olarak kutlanmaktadır.
 
 
Birçok Hastalığın Sebebi
 
 
Tütün kullanımı, sağlığı olumsuz olarak etkileyen en önemli zararlı davranışların başında gelmektedir. Tütün kullanımının akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanserlerinin gelişiminde, kalp hastalıklarının ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı başta olmak üzere birçok hastalığının ortaya çıkmasında temel etkendir. Tütün ve nikotin içeren her ürün sağlığa zararlıdır, hastalık yapar, ölüme neden olur, kullanılmamalıdır.
 
 
Her Yıl 6 milyon Kişi Sigaradan Dolayı Ölüyor.
 
 
Her yıl ülkemizde 100 bin, dünya genelinde ise 6 milyon kişi sigaradan dolayı hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenmeye bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir.
 
 
Ülkemizde ise tüm ölümlerin yüzde 23’ü tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle oluyor.
Vücudumuzdaki her organa zarar veren sigara, kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından ise 28 yıl çalıyor...
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de tütün, kanserden ölümlerin yüzde 22’sinden sorumlu
Sigara kullanımı, sigara bağımlılığı bir hastalıktır ve tedavi edilebilir.
 
Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar.
 
 
Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak kan dolaşımı düzelir. 12. Saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.
 
8 saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.
48 saat sonra kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar. 
72 saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları kendi kendini temizlemeye çalışır ve enerji düzeyi artar. 
2-12 hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır.
2 hafta- 3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür.
10.yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor."
Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir bağımlılık olduğunu bilmelisiniz. Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla sizde sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. 
 
 
Kendinize bir iyilik yapın!!
 

 

 
 





Uzm. Dr. Esin Taştekin
Göğüs Hastalıkları uzmanı
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi