Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Organ Bağış Haftası nedeniyle organ bağış standı kuruldu.Organ Bağış Haftası nedeniyle açıklama yapan Başhekim Yardımcısı Dr.Ali KAPLAN şunları söyledi.
Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar, tüm dünyanın olduğu gibi ülkemizinde önemli sağlık sorunlarından biri haline gelmiştir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde, organ bekleme listesine kayıtlı 25361(böbrek:22062, kalp:729, karaciğer:2236, akciğer:46, pankreas:272) hasta bulunmaktadır. Bu hastalar birgün kendilerine bir organ bağışlanır ümidiyle yaşama tutunmaya çalışmaktadırlar Ancak bu hastaların bir kısmı yakınlarından alacakları organlarla sağlıklarına kavuşabilecekler ama ne yazik ki bir kısmı ise nakil olacak organ bulamayacakları için hayatını kaybedecekti. 2015 yılında yaklaşık 2000 vatandaşımız nakil olamadan hayatını kaybetmiştir.
Ülkemiz, organ faaliyetleri için uluslararası standartlarda nakil merkezlerine ve deneyimli nakil ekiplerine sahiptir. Ancak yapılan bağışların çoğunluğu canlı vericilerden olup, kadavradan yapılan bağış oranları yetersiz kalmaktadır. Tüm çalışmalara ve sağlanan artışlara rağmen kadavra bağış oranları istenilen seviyenin çok altında kalmaktadır. Avrupa da %75 olan aile bağiş oranı ne yazık ki ülkemizde %25 seviyesindedir.
Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmamasında ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar. Hastanemiz Organ Bağış Birimi, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası münasebetiyle ,merkez binamızda açtığı stant ile vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.
Bağışlarınızla HAYAT DEVAM ETSİN sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz.
Dr.Ali KAPLAN
Başhekim Yardımcısı