Dünya Kızılay Haftası (29 Ekim-4 Kasım)
21 Şubat 2018


Dünya Kızılay Haftası (29 Ekim-4 Kasım)
 
 
29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında Türkiye genelinde bulunan okullarda Kızılay haftası kutlanmaktadır.
 
Türk Kızılayı genel merkezi ve Türkiye genelinde tüm şubeleri tarafından çeşitli etkinliklerle kutlanan bu haftada Türk Kızılayı’nın kuruluş amacı ve yürüttüğü insani yardım faaliyetleri özellikle öğrencilere, gençlere ve kamuoyuna anlatılarak, Türk Kızılayı’na ve faaliyetlerine yönelik farkındalık yaratılmaktadır.
 
 
Kızılay’ın kurucuları; Dr. Abdullah Bey, Dr. Marko Paşa, Dr. Kırımlı Aziz Bey, Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa”dır.
 
 
Yıllar önce bir savaş olmuş ve bu savaşta yaralanan askerlere yardım edecek birilerinin olması gerekiyormuş ve Kızılay 1868 yılında kurulmuştur.
 
Daha sonra sadece savaşlarda yaralanan askerlere yardım etmekle kalmamışlar. Bunun yanında deprem, sel, yangın gibi insan hayatını tehlikeye düşüren durumlar ile yiyecek ve giyecek alamayan, parası az olan insanlara da yardım etmeye başlamışlardır. Yani Kızılay, yardıma ihtiyacı olan herkese yardım eder.
 
Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla kurulan derneğin ismi, 1935 yılında Atatürk tarafından Türkiye Kızılay Cemiyeti olarak değiştirilmiştir.
Kızılay, 1868’den bu güne birçok savaş ve afette binlerce insana yardım etmiştir.
Tüm Kızılay çalışanlarının, Kızılay gönüllülerinin ve Kızılay üyelerinin çalışmaları sırasında uyması gereken 7 tane ilke vardır.
 
 
7 temel ilke;
 
İnsanlık
 
Ayrım Gözetmemek
 
Tarafsızlık
 
Bağımsızlık
 
Hayır Kurumu Niteliği/Gönüllü Hizmet
 
Birlik
 
Evrensellik”tir.
Faaliyet Alanları
 
 
Ulusal Afet
 
Türk Kızılayı, ülke çapında yaygınlaştırdığı afet müdahale ve afet lojistik sistemleri ile
dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahiptir.
Türk Kızılayı, yurt içinde meydana gelen doğal afetler sonrasında afetzedelere acil beslenme hizmeti verir. Acil barınma konusunda ise devletin ilgili kurumlarının yanında yardımcı rol üstlenir.  Afet müdahale ve afet lojistik sistemlerini ülke çapında yaygınlaştıran, bu ağ ile dünyanın en iyi afet örgütlenmelerinden birine sahip olan Türk Kızılayı, 8 Bölgesel ile 25 Yerel Afet Müdahale ve Lojistik Merkezleri sayesinde en kısa sürede afet alanına ulaşır. Afet sonrası bölgedeki acil ihtiyaçları karşılayan Türk Kızılayı, beslenme alanında ise Mobil Ekmek Fırını, Mobil Mutfak ve Mobil İkram Araçları ile kaliteli ve hızlı hizmetle afetzedelerin yanında olur. Ankara ve Erzincan’da çadır işletmesi ve üretim atölyesi bulunan Türk Kızılayı, yurt içi ve yurt dışı insani yardım çalışmalarında uzun süreli kullanılabilen afet çadırlarının yanı sıra ihtiyaca yönelik özel çadırlar da üretmektedir.
 
 
Kan Hizmetleri
 
Türk Kızılayı, Bölge Kan Merkezleri, Kan Bağış Merkezleri ve mobil kan bağış
araçları ile ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamayı hedeflemektedir.

Türk Kızılayı, Türkiye’nin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamak için “Ulusal Kan Temini Projesi”ni yürütür. Ülke genelinde 17 Bölge Kan Merkezi, 64 Kan Bağış Merkezi ve 150’den fazla mobil kan bağış aracı ile hizmet verir. Bu merkez ve birimlerde binlerce uzman personel istihdam edilmektedir. Hasta güvenliği açısından kendisine bağışlanan her kanı modern laboratuvarlarda testlere tabii tutan Türk Kızılayı, kanı ihtiyacı olan kişilere verilmek üzere hastanelere ulaştırır. Güvenli kan temini konusundaki başarısını ilik nakli ve kök hücre tedavisi alanına da taşıyan Türk Kızılayı, TÜRKÖK Projesini Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yürütür. 
 
 
 
Uluslararası Yardımlar
 
 
Türk Kızılayı son 10 yılda 78 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale etmiş, kuruluşundan bugüne 137 ülkeye  yardım eli uzatmıştır.

Dil, din, ırk ayrımı gözetmeden çalışmalarını sürdüren Türk Kızılayı, dünyanın farklı bölgelerinde milyonlarca insana yardım eli uzatır. Her geçen gün insani yardım alanında yürüttüğü yardım çalışmaları ile kapasitesini artıran Türk Kızılayı, insani yardım çalışmalarında küresel bir aktör haline gelmiştir. Türk Kızılayı son 10 yılda 78 farklı ülkede doğal ve insan kaynaklı afetlere müdahale etmiş, ihtiyaç sahiplerinin barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılamıştır. Türk Kızılayı, Filistin, Sudan, Endonezya, Sri Lanka, Kırgızistan, Kosova, Somali, Pakistan gibi ülkelerde insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra pek çok kalıcı refaha yönelik çalışmalara imza atmıştır. İhtiyaç sahibi ülkelerdeki projelerini konut, okul, toplum merkezi, ibadethane, kamu tesisleri inşası, geçim kaynaklarının temini ve desteklenmesi, sağlık, eğitim, sosyal yardım, tarım ve sulama gibi alanlarda yoğunlaşmıştır.
 
 
 
 
 
 
 
 
Sosyal Hizmetler
 
 
Türk Kızılayı ülke genelinde hizmet veren Şubeleri aracılığıyla yıl boyunca ihtiyaç sahiplerinin yanında olur.

Türk Kızılayı sosyal hizmet alanında, geliştirdiği örnek projelerle insan onurunu koruyarak sosyal yardım çalışmaları yürütür. Vekâletle Kurban Kesimi Kampanyası, Adak Kurban Kesimi, Zekât, Sevgi Bohçası, Özel Eğitim Sınıfları Projesi, büyük alışveriş zincirleriyle gerçekleştirilen işbirlikleri, hayırseverlerin bağışlarıyla hazırlanan gıda paketleri ile Şubeleri aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinin yıl boyu yanında olur. Ülke çapında faaliyet gösteren Şubeleri, 13 aşevi, 3 huzurevi, 8 öğrenci yurdu, 5 giyim yardım merkezi ve kimsesizler evi ile mağdurların ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretir.
 
 
 
 
 
 
Sağlık Hizmetleri
 
 
Türk Kızılayı modern teknolojilerinin uygulandığı hastaneler ve tıp merkezlerinde uzman sağlık kadroları ile hizmet vermektedir.

Kurulduğu günden bu yana sağlık hizmeti veren Türk Kızılayı, Konya ve Kayseri’deki hastaneleri, İstanbul’daki 3 Tıp Merkezinde yüksek kaliteli cihazları ve deneyimli sağlık çalışanları ile vatandaşlarımıza uygun ücretlerle modern sağlık hizmeti sunar. Türk Kızılayı, olası bir afetin ardından ortaya çıkabilecek sağlık hizmeti ihtiyacını da tıp merkezleri ve hastaneleri aracılığıyla karşılamak için çalışma yürütür.
 
 
 
İlkyardım
 
Türk Kızılayı, bünyesindeki İlk Yardım Merkezilerinde düzenlediği eğitim programları ile toplumda ilk yardım bilincinin yaygınlaşmasını hedeflemektedir. 

Türk Kızılayı, insanların acil durumlar karşısında doğru bilgi ve beceriyle gereken ilk yardım müdahalesini yapabilmelerini hedefler. Bu kapsamda Şubeleri bünyesindeki 33 İlk Yardım Merkezi ile eğitim programları düzenler. Bu güne kadar 100.000’den fazla insana ilk yardım eğitimi veren Türk Kızılayı, toplumda ilk yardım bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla farkındalık projeleri yürütür.
 
 
 
 
 
Eğitim ve Gençlik Hizmetleri
 
 
Kızılaycılık ve yardımlaşma kültürünün erken yaşlarda gelişmesi için eğitim çalışmaları yürüten Türk Kızılayı,  aynı zamanda Şubeleri aracılığıyla Gençlik Kolları, Üniversite Kulüpleri - Toplulukları aracılığıyla gençleri Kızılay gönüllüsü olmaya teşvik eder.

Toplumda Kızılaycılık ve yardımlaşma kültürünün yaygınlaşması adına eğitim çalışmaları hayata geçiren Türk Kızılayı, afet zararlarını azaltma ve afetlerden korunma, kişi ve toplum sağlığı gibi birçok konuda kurumsal ve toplumsal bilinci artırmaya yönelik eğitim programları gerçekleştirir. İlköğretim çağındaki öğrencilere ve öğretmenlere yönelik, toplumu afetler konusunda bilinçlendirmek, güvenli bir yaşam ve afet zararlarından korunma yöntemleri konusunda farkındalığı artırmak amacıyla “Kızılay ile Güvenli Yaşamı Öğreniyorum” projesini yürütür. Türk Kızılayı gençlik hizmetleri kapsamında Şubeleri ile birlikte kamp ve burs hizmeti sunar. Türk Kızılayı kendi olanaklarıyla tatil yapamayan öğrenciler için yurdun çeşitli illerinde “Gençlik Kampları” organize eder. Gençlik Kolları, Üniversite Kulüpleri-Toplulukları aracılığıyla gençlerde Kızılaycılık kültürünün yaygınlaşması yönünde çalışmalar yürütür.
 
 
 
 
Göç ve Mülteci Hizmetleri
 
 
Türk Kızılayı tarafından göç hizmetleri kapsamında dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın ülkemiz sınırları içerisinde kayıt altında bulunan tüm yabancılara yönelik insani yardım faaliyetleri yürütülmektedir.

Türk Kızılayı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü; İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, AFAD, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve Birleşmiş Milletler ajansları gibi göç alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon içerisinde çalışmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde kayıt altında bulunan ve yardıma muhtaç durumda yaşayan tüm yabancılara yönelik acil yardım ile uyum ve bütünleşme hizmetleri verilmesi, ayni ve nakdi yardım sağlanması, proje ve programların geliştirilmesi ve uygulanmasından sorumludur.
 
Kızılay Kart (ayni ve nakdi yardım maksatlı dağıtılan akıllı kartlar), çocuk koruma/çocuk dostu alanlar (4-18 yaş grubuna yönelik sunulan psikososyal destek ve beceri geliştirici faaliyetler), toplum merkezleri (kamp dışında bulunan yetişkin ve çocuk nüfusa yönelik meslek ve lisan kursları ile uyum çalışmaları, psikososyal destek, koruma, yönlendirme ve savunuculuk faaliyetleri v.s.) ve sınır yardımları faaliyetlerinin (Suriye içerisine ulaştırılmak üzere bağışlanan insani yardım malzemelerinin sınır noktalarından gönderimi) yanı sıra kabul ve barınma ile geri gönderme merkezlerinde sunulan hizmetler Türk Kızılayı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilmektedir.
 
 
 
Mineralli Su İşletmeleri
 
 
Kızılay Maden Suyu’nun satışından elde edilen gelirin fazlası Türk Kızılayı’nın sosyal yardım ve afet müdahale hizmetlerinde kullanılır.

Kızılay Maden Suyu, 17 Ekim 1926 tarihinde gelir getirmesi ve kamu yararına kullanılması amacıyla Ulu Önder Atatürk tarafından Kızılay’a bağışlanmıştır. Türkiye’nin ilk, günümüzün ise en modern mineralli su fabrikası olan Afyon Mineralli Su Fabrikası’nda, Klasik Maden Suyu, Meyve Aromalı Maden Suyu ve Meyveli Maden Suyu üretilmektedir. Afyon’dan sonra 2014 yılında Erzincan’da kurduğu Mineralli Su Fabrikası ile Türk Kızılayı, ihracat ağını her geçen gün geliştirmektedir. Satışından elde edilen gelirle, Türk Kızılayı’nın yardım çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Afyon ve Erzincan Maden Suyu fabrikaları yıllık 1 milyar şişe üretim kapasitesine sahiptir