Aşırı Terlemeye Kalıcı Çözüm
Yaz aylarının yaklaşmasıyla sık görülen ve tıp dilinde hiperhidroz adı verilen aşırı terleme hastalığına, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanları tarafından kalıcı tedavi uygulanıyor.
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ömer Cenap Gülyüz Halk arasında aşırı terlemenin kişiler tarafından hastalık olarak algılanmadığını, bu yüzden de hastaların bir sağlık merkezine başvurma düşüncesi taşımadığını belirtti. Vücudunun genelinde veya avuç içi, koltuk altı ve yüz gibi bölgesel olarak aşırı terleme ve ciltte kızarıklık şikâyetleri gelişen kişilerin, mutlaka bir göğüs cerrahisi uzmanına başvurması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ömer Cenap Gülyüz, “Hiperhidroz Hastalığına, % 1 gibi bir oranla sık rastlanılmaktadır. Ancak hastaların dertlerine çözüm bulamadıkları terleme, cerrahi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Sinir sisteminin, sempatik sinir adı verilen bölümünün aşırı fonksiyon görmesi sonucu yüzde, koltuk altlarında, ellerde ve ayaklarda aşırı terleme olur. Bu da insan yaşamı olumsuz etkiler. Medikal tedaviler uygulanmakla birlikte etkilerinin kısa süreli olması, tekrarlayan tedavi seansları, bazı yöntemlerin ağrılı ve pahalı olması (botoks gibi), hasta için zahmetli olmasının yanı sıra kesin çözüme ulaştırmamaktadır” dedi.
Yapılan işlemin fıtrata asla aykırı olmadığını da vurgulayan Gülyüz “Terlemek toksinlerin atılması açısından son derecede önem taşımaktadır. Bu sebeple yapılan işlemle terleme tamamen durdurulmuyor, sadece terlemenin akış yönü değiştiriliyor. Bir diğer deyişle yüzü fazla terleyen hastanın yüz terlemesi geçerken bacak ya da göbek etrafında bir miktar terleme artışı olmakta, bu durum hem fıtratı bozmamakta hem de şahsın sosyal fobisini yenmesinde % 100 yardımcı olmaktadır. Hastanemizde aşırı terleme ile ilgili her gün cerrahi uygulama yapılmaktadır. Hastanın takip ve tedavileri sonrası bir gün sonra taburcu edilmektedir” şeklinde konuştu.