SOL VATS + PERİKARDİAL PENCERE AÇILMASI AMELİYATI ADIYAMAN’DA İLK KEZ YAPILDI.
01 Mart 2022

SOL VATS + PERİKARDİAL PENCERE  AÇILMASI AMELİYATI ADIYAMAN’DA İLK KEZ YAPILDI.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ömer Cenap Gülyüz ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Murat Ercişli tarafından Adıyaman'da ilk defa uygulanan bir yöntemle kalp etrafında toplanan sıvıyı kalp zarına endoskopik yolla(kamera sistemi) pencere açarak başarılı bir şekilde boşaltarak hasta sağlığına kavuşturuldu.

Adıyaman'da yaşayan 53 yaşında ki bayan hasta kolon kanseri nedeniyle tedavi görüyordu.Tedavi sırasında şiddetli nefes darlığı,baygınlık ve çarpıntı şikayetleriyle başvurduğu Kardiyoloji polikliniğinde yapılan tetkiklerinde kalp ile kalp zarı arasında yaklaşık 3,5 cm kalınlığında sıvı olduğu anlaşıldı. Hastaya Vats +Perikardial Pencere açılması operasyonu önerildi.

Ameliyatı  gerçekleştiren  Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ömer Cenap Gülyüz ‘Torakoskopik cerrahi tekniği yani VATS, bir kamera yardımı ile göğüs kafesinin içinin görüntülendiği ve ameliyat giriş yerleri için en az doku hasarı oluşturarak operasyonların yapılabildiği cerrahi tekniktir. Torakosopik cerrahi, günlük konuşmada ‘kapalı / kameralı ameliyat’ tabiri ile ifade edilen operasyon tekniğinin göğüs boşluğu için uygulanan şekli olarak kabaca tarif edilebilir. VATS prosedüründe, göğüs duvarına küçük boyutlu bir ya da birkaç kesi yapılır. Bu kesilerden torakoskop adı verilen bir kamera ve tekniğe uygun cerrahi aletler ile göğüs kafesinin içerisine girilir. Kamera aracılığı ile göğüs boşluğunun her köşesi görüntülenebilmekte ve monitöre yansıtılmakta, hasta başında olan cerrah da monitörden takip ettiği görüntü üzerinden ameliyatı gerçekleştirmektedir. Açık cerrahiye göre yapılan kesiler oldukça küçüktür. Solunuma destek olan kaslara en az hasar verilir ve kaburgalar esnetilmeden ameliyat gerçekleştirilir. Bu gibi olumlu özellikleri ile VATS, açık cerrahiye oranla çok daha az ağrılı ve çok daha konforlu bir cerrahi yöntemdir. Bu avantajları sayesinde hastanede yatış süresi kısalmakta ve hastalar günlük hayatlarına en kısa sürede geri dönebilmektedir.’’ dedi.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Doğan ise " Adıyaman Eğitim Araştırma Hastanesi olarak gerek hekimlerimizle  gerek donanımlı sağlık personellerimizle  ilimize en kaliteli sağlık hizmetini sunmak için çalışıyoruz. Hastalarımızı burada tedavi ederek il dışına gitmelerini ve mağduriyet yaşamamaları konusunda hassasiyetle görev yapıyoruz.  Ameliyatı gerçekleştiren hekim arkadaşlarımızı ve sağlık personellerimizi tebrik eder hastalarımıza sağlıklı güzel ömürler dilerim"dedi.
20.jpg