21 Eylül Dünya Alzheimer Günü için hastanemizde hasta ve hasta yakınlarına seminer düzenledi.
21 Eylül 2022

“Bugünü Hatırla” Alzheimer’ı unutma!

Günümüzün en korkulan hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer’da farkındalık ve bilinirlik her geçen gün önem kazanıyor Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü için  hastanemizde hasta ve hasta yakınlarına seminer düzenledi. “Bugünü Hatırla” sloganıyla gerçekleştirilen seminerde Alzheimer’ın erken teşhis sayesinde beyinde yıkıcı etkilere yol açmadan fark edilebilen bir hastalık olduğu vurgulandı.

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde, çağımızın en çok korkulan hastalıklarından biri olan Alzheimer’a dikkat çekip farkındalık oluşturmak, hastalığın erken teşhisine ilişkin bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi de Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hasta ve hasta yakınlarına seminerek düzenleyerek hastalığa dikkat çekti.

“Bugünü Hatırla” Alzheimer’ı unutma

“Bugünü Hatırla” sloganıyla gerçekleştirilen seminerde Alzheimer hastalarının bugünden başlayarak geleceğe dair anı oluşturamadıkları vurgulandı. Kısa bir videonun paylaşıldığı projede insanlara yaşamları boyunca hiç unutmak istemedikleri anılar üzerinden bir “hatırlatma” yaparak Alzheimer Günü için farkındalık oluşturulması amaçlandı.

Seminerde konuşan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç.Dr.Yaşar Altun ; Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşlı nüfus oranı her geçen gün artmakta ve buna bağlı olarak yaş ile sıklığı artan hastalıkların görülme oranları da yükselmektedir. Halk arasında bunama olarak da adlandırılan demansın birçok nedeni bulunmaktadır. Alzheimer hastalığı en sık görülen demans nedenidir. Alzheimer hastalığı, 65 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde 3-11, 85 yaşın üzerinde ise yüzde 20-47 oranında görülmektedir. 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır.  Dünya sağlık örgütü verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası bulunmakta ve bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çıkması beklenmektedir. Türkiye’de 600 binden fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle Alzheimer hastalığı ve diğer demans nedenleri küresel bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir.

Doç.Dr. Altun konuşmasının devamında ; Alzheimer hastalığı yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Ancak hastalık gelişimi için en önemli risk faktörü yaştır. Diğer nedenler; kadın cinsiyet, geçmişte depresyon öyküsü, damar hastalıkları (Kalp krizi, tansiyon yüksekliği, kolestrol yüksekliği…), şeker hastalığı, geçmişte ciddi kafa travmaları, düşük eğitim düzeyi, genetik nedenler, mesleki ve çevresel faktörler olarak sayılabilir. Alzheimer hastalığı patolojisinin daha erken yaşlarda, orta yaş grubunda başladığı düşünülmektedir. Bu nedenle riskli grubun erken tespiti ve gerekli müdahalelerin bu dönemde başlaması daha uygun bir yaklaşım olacaktır. Hastalığın her ne kadar en önemli risk faktörü olan ileri yaş değiştirilebilir bir neden olmasa da sağlıklı beslenme, zihinsel ve fiziksel egzersiz, sigarayı bırakma ve alkol kullanmama, stresten uzaklaşma, sosyalleşme ile diğer risk faktörleri azaltılabilir. Bu denli önemli ve sık görülen Alzheimer hastalığı için farkındalığı arttırmak, hastalığın erken tespitini sağlamak amacıyla 21 Eylül tarihi tüm dünyada Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edilmiştir.
d3.jpg

d6.jpg

d2.jpg