Hastanemizde Gerçeği Aratmayan Deprem Tatbikatı
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde UMKE, 112 Acil Sağlık, AFAD, itfaiye ve İHH tarafından gerçekleştirilen deprem tatbikatında olası bir depremde hastaların nakli ve depremde yapılması gerekenler uygulandı.
Senaryo gereği 7.1 şiddetinde yaşanan depremde ilk olarak hastanede bulunan hastaların tahliyeleri gerçekleştirildi. Hastaların tahliye edilmesi sonrası UMKE ve 112 Acil Servis ekipleri tarafından getirilen yaralı depremzedelere hastane bahçesinde kurulan sağlık çadırlarında sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. Senaryo gereği hayatını kaybeden bazı depremzedeler ceset torbalarına konulara bahçede morg olarak ayrılan yerlerde muhafaza edildi. Hastanenin bir bölümünde mahsur kalan bazı hasta yakınlarıyla UMKE ve itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonucu halatlar ve itfaiyenin merdiveninin kullanılmasıyla kurtarıldı.
Senaryo gereği gerçeği aratmayan saldırıda, 3 kişi güvenlik görevlileri tarafından elleri kelepçelenerek etkisiz hale getirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hastane Yöneticisi Yrd.Doç.Dr. Fatih Doğan “Dünya’da ve ülkemizde bu güne kadar yaşanan Afet ve Acil Durumlardan edinilen tecrübeler, her sektörün kendi alanına dair tehlike ve riskleri belirleyerek, yaşanacak olumsuz durumlarda hazırlıklı olmaları gerektiğini göstermektedir. Sağlık sektörünün önemli bileşenlerinden olan hastaneler, aynı zamanda toplumun can damarı niteliğindedir. Hastaneler Afet ve Acil Durumun boyutu ne olursa olsun, sağlık hizmetini kesintiye uğratmadan sunmaya devam etmek zorundadır. Bu bağlamda yaşanacak her türlü afet ve Acil durumlarda Hastanelerin sağlık hizmetinin sürdürülebilir olması için hastanemiz Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) hazırlamış ve uygunluğu ilgili makamlarca onaylanmıştır. Hastane Afet ve Acil Planımız (HAP) Hizmetlerin her durumda sürdürülebilir olması sağlayarak hasta ve yaralıları en etkin tedavi hizmetini sunulması ve personelimizin ihtiyaç ve güvenliğini gözetmeyi temel almaktır. Afet yönetim evrelerinin tamamını kapsayan hastane afet ve acil durum planımız çok yönlü ve disiplinli bir çalışma yürütmeye kılavuzluk ederken Adıyaman İl Sağlık Afet ve Acil Durum Planının en önemli basamaklarından birini teşkil ederek ulusal afet yönetim sistemine de katkı sağlayacağı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilen tatbikata, Adıyaman Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr. Erdoğan Öz, İl Sağlık Dr. Mehmet Emin Taş, Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Yrd.Doç.Dr.Fatih Doğan, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. H. Mustafa Kutlu, Adıyaman AFAD İl Müdürü Osman Ertuğrul Altuğ, Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Opr.Dr. Cengiz Yorulmaz, İdari Hizmetler Başkanı Osman Aydın ve Mali Hizmetler Başkanı İ.Halil Kaya ve hastane çalışanları katıldı.