Hastanemizde EKT Cihazı Kullanılmaya Başlandı
Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde Türkiye’deki standartlara uygun Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) cihazı kullanılmaya başlanıldı.
Hastanemize yeni alınan bu cihaz ile, halk arasında şok tedavisi diye bilinen Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) yöntemi sayesinde birçok psikiyatri hastası artık başka illere gitmeden Adıyaman’da tedavi olabilecek.
Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) yöntemini açıklayan Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç.Dr. Oğuzhan Bekir Eğilmez, “EKT (Elektro konvulsif terapi) psikiyatri alanında psikofarmakolojinin gelişiminden önce 1930’ların sonunda klinik kullanıma girmiştir. EKT günümüzde de en etkin tedavi seçeneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. En sık olarak ilaç tedavisine yanıt vermeyen veya yan etkiler nedeniyle ilaç kullanamayan, intihar riski bulunan depresyon hastaları ile halüsinasyon ve hezeyanları ağırlaşmış psikotik durumlarda kullanılır. EKT’nin özellikle ağır depresyon hastalarındaki etkinliği kesin ve tartışmasızdır” diye ifade etti.
Eğilmez, “EKT sırasında hasta kısa etki süreli anestezi ile uyutulur ve ağrı duyması engellenir. Hasta uyutulduktan sonra beyni uyarmak amacıyla her iki şakak bölgesinden çok küçük miktarda elektrik akımı uygulanır. İşlem sırasında hasta ağrı hissetmez. Beyinde oluşan uyarı 15-45 saniye sürer. Anestezi ile birlikte toplam işlem süresi yaklaşık 15 dakikadır. Hasta şikâyetlerinin belirgin olarak azalması için EKT’nin 8 ila 12 seans arasında uygulanması gerekir. Uygulama sıklığı genellikle iki günde birdir” dedi.
Hastane Yöneticisi Doç.Dr. Fatih Doğan “Hastanemize kazandırmış olduğumuz Elektrokonvulsif Tedavi (EKT) cihazı Hastanemiz, Adıyaman’ımız ve tüm bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra hastalarımız başkaı illere gitmeden Hastanemizde tedavi imkânı bulacaklar. EKT cihazımızın temin edilmesine katkıda bulunan ve bu hizmeti sunan bütün mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.