Dünya Diyabet Günü (14 Kasım)

Diyabet tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla artış gösteren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Dünyada her 6 saniyede bir kişi diyabetten hayatını kaybetmektedir. Bu hastalık düzenli ve dengeli beslenme, egzersiz ve medikal tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Tip 2 diyabet;doğru beslenme ve hareketli yaşam İle % 70 oranında önlenebilir. Kontrol altına alınamayan diyabet zamanla birçok organda geri dönülemez hasarlara yol açmaktadır. Kontrolsüz diyabet hastalığı başta böbrekler, gözler, sinirler, kalp ve damar hastalıkları olmak üzere bir çok organda hastalığa yol açabilir. Diyabet hastalarında kan şeker düzeyi uzun süreli yüksek seyrettiğinde organ hasarlanması daha erken düzeyde gerçekleşmektedir. Böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni diyabet hastalığıdır.

Çok sayıda Tip 2 diyabetli birey diyabetli olduğunu bilmeden uzun yıllar yaşamakta ve tanı konulduğunda ise diyabetin yol açtığı sorunların çok önceden başlamış olduğu görülmektedir. Oysa sağlık tarama ve kontrollerinin düzenli olarak yapılması, tüm diyabet türlerinin yol açacağı komplikasyonların azaltılması, tedavinin düzenlenmesi ve etkili diyabet yönetiminin sağlanması açısından çok önemlidir.

Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabetin yaşam üzerine etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceğini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Araştırma sonuçları diyabette hasta eğitimi olmadığı zaman diyabete bağlı gelişen komplikasyonların dört kat daha fazla görüldüğünü göstermiştir. Hastanemizde de Diyabet Okulu 2016 da hayata geçirilmiştir. Her ay düzenli bir şekilde alanında uzman kişilerce diyabet hastalarına diyabet eğitimi verilmekte ve katılan hastalara diyabet sertifikası verilmektedir.

Diyabetin erken teşhisi, tüm diyabet tipleri için oluşabilecek ciddi komplikasyonların önlenmesi ve tedavisi ile diyabetin daha iyi yönetilmesinde erken teşhis, düzenli takip ve kontrolün önemine dikkat çekilmesi açısından tüm dünyada 14 Kasım Dünya diyabet günü olarak kutlanmaktadır.

Uzm Dr. SEFER ASLAN

İç Hastalıkları Uzmanı